Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-05-2025
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i pysznych. O czym mowa, mowa o wspaniałym jabłeczniku na puszystym cieście. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne a jego przygotowanie nikomu nie sprawi problemu, jest łatwe i przyjemne, bez wałkowania itp. Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym co super urozmaica smak i ładnie wygląda.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94986
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94986
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Składniki
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości
mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do uprażonych jabłek i gotujemy mieszając
jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić, moje były słodkie, można dodać cynamon
jabłka studzimy
CIASTO
do miski dajemy 8 jajek i szklankę cukru
ubijamy ok 8 minut na puszystą jasną masę, w trakcie dodajemy cukier waniliowy, masa jajeczna musi być bardzo puszysta, jasna
dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej
mleko, olej, proszek do pieczenia
wszystko miksujemy
połowę ciasta wykładamy do blaszki 25x35cm
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 15 minut
wyciągamy z piekarnika, wykładamy jabłka
na jabłka wykładamy drugą połowę ciasta
wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 30 minut
ciasto polewamy lukrem cytrynowym
ciasto najlepiej kroi się po schłodzeniu, jest puszyste i delikatne, bardzo polecam, uda się każdemu :)