Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-05-2025
dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i pysznych. O czym mowa, mowa o wspaniałym jabłeczniku na puszystym cieście. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne a jego przygotowanie nikomu nie sprawi problemu, jest łatwe i przyjemne, bez wałkowania itp. Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym co super urozmaica smak i ładnie wygląda.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242799
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242799
Składniki
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości
mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do uprażonych jabłek i gotujemy mieszając
jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić, moje były słodkie, można dodać cynamon
jabłka studzimy
CIASTO
do miski dajemy 8 jajek i szklankę cukru
ubijamy ok 8 minut na puszystą jasną masę, w trakcie dodajemy cukier waniliowy, masa jajeczna musi być bardzo puszysta, jasna
dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej
mleko, olej, proszek do pieczenia
wszystko miksujemy
połowę ciasta wykładamy do blaszki 25x35cm
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 15 minut
wyciągamy z piekarnika, wykładamy jabłka
na jabłka wykładamy drugą połowę ciasta
wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 30 minut
ciasto polewamy lukrem cytrynowym
ciasto najlepiej kroi się po schłodzeniu, jest puszyste i delikatne, bardzo polecam, uda się każdemu :)