Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na aromatyczny, pełen smaku piernik miodowy, przełożony konfiturą śliwkową. Charakterystyczne, piernikowe połączenie smaków nigdy nie przestanie mnie zachwycać. Dodajcie do tego posmak miodu i nuty karmelu wprowadzone przez brązowy cukier, uzupełnione przez stałą, czekoladowę polewę i konfiturę nadającą całości odrobinę wilgoci. Zaledwie godzinka roboty - i gotowe!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38967
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 403
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 170
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9255
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38967
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 403
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 170
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9255
Składniki
Przygotuj syrop miodowy. Rozpuść masło na średnio niskim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód. Podgrzewaj, stale mieszając, do połączenia składników. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę i przyprawy. Dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi.
Do mąki dodaj roztrzepane jajka, następnie dodaj partiami syrop miodowy, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu przez mąkę.
Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 21 x 10 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 60 – 65 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw w blaszce na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie przełóż piernik na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej 50 ml mleka. Dodaj 50 g masła i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Rondelek z płynem zdejmij z ognia w momencie kiedy zacznie intensywnie parować, ale jeszcze nie będzie się gotować.
Gorącym płynem zalej posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.
Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną część posmaruj obficie powidłami śliwkowymi. Ułóż na niej górną część i wyrównaj. Polej wszystko polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!