Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek do kawy z marchewki to świetna propozycja dla miłośników słodkości i orzechów. Wypiek jest wilgotny, aromatyczny, z chrupiącymi elementami przełamującymi konsystencję ciasta. Kremowy lukier dopełnia całość.
wymiary formy: 20x20 cm
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15051
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2073
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8842
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15051
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2073
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8842
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, cynamon i sól. W oddzielnej misce wymieszaj olej i jajka.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.
Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a orzechy drobno posiekaj. Dodaj oba składniki do masy i wymieszaj całość szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej masę na ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj lukier. W misce mikserem ubij miękkie masło i ser śmietankowy na puszysty krem. Stopniowo dodawaj cukier puder i wanilię, ubijając na niskich obrotach, aż uzyskasz gładką, gęstą i puszystą masę.
Gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, rozsmaruj lukier równomiernie na wierzchu ciasta. Posyp wierzch siekanymi orzechami.
Szybki placek do kawy pokrój na kwadraty i podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.