Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dojrzałe banany w domu i chcesz je wykorzystać do deseru? Świetnie się składa, bo mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto bananowe.
Tortownica o średnicy 24cm
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 20
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 20
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Składniki
Najpierw przesiej mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Obierz dojrzałe banany i pokrój je na plasterki lub mniejsze części. Teraz włóż je do miski i rozgnieć dokładnie widelcem. Możesz do tego użyć także blendera, ale nie miksuj zbyt długo. Mocno dojrzałe banany od razu się rozpadną i zrobi się z nich gęsta papka.
Do miski z bananami dodaj obydwa rodzaje cukrów, cynamon, jajka oraz masło w temperaturze pokojowej. Całość ucieraj lub miksuj, aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie. Masa powinna być gładka. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj składniki na ciasto bananowe szpatułką lub łyżką. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlej masę.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Ostudzone ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub zrobić chrupiącą skórkę z cukru brązowego. Wystarczy posypać wierzch ciasta, a następnie skarmelizować go przy pomocy palnika gazowego.