Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis jest ze mną już od kilku lat, sprawdza się w chwilach kiedy chcesz coś słodkiego, albo kiedy mają wpaść z wizytą niespodziewani goście. Potrzebujesz tylko kilku składników!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11876
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5586
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11876
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5586
Składniki
Wszystkie składniki włóż do misy miksera/thermomixa/lidlomixa. itd. Jeżeli chodzi o dodatki w stylu aromaty i likier to tu ogranicza Cię Twoja wyobraźnia. Raz możesz zrobić ciasto o nucie kokosowej, innym razem kawowej czy waniliowej.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W różnych thermomixach możesz zastosować tryb wyrabiania ciasta lub mieszania (ok 3 minuty przy prędkości 4-5). w międzyczasie przygotuj formę, np. okrągłą brytwankę/tortownicę - posmaruj ją tłuszczem, np. masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz masła do nasmarowania formy możesz także poruszyć ją np. bułką tartą, dzięki czemu nie przyklei się ciasto do formy.
Wylej ciasto do formy. Możesz dodać ulubione owoce, np. maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. piecz 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. czasem możesz piec ciut dłużej jeśli masz słabszy piekarnik. Ale uwaga. Są też wielbiciele ciasta lekko mokrego i wtedy można wyjąć to ciasto nawet jeśli patyczek jest lekko wilgotny.
gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, ozdób owocami lub listkami mięty.