Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne do niedzielnej kawy. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać ciasto do formy i upiec. Jest cudownie puszyste i wilgotne w środku. Polane czekoladą smakuje wręcz obłędnie. Nikt mu się nie oprze.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2019
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1702
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2019
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1702
Składniki
Do miski wbij jajka, wsyp cukier, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
W trakcie miksowania do masy jajecznej dodawaj cienkim strumieniem olej. Następnie dodawaj po łyżce dżemu. Składniki zmiksuj do połączenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą, cynamonem i kakao. Składniki wymieszaj.
Suche składniki stopniowo dodawaj do ciasta. Całość miksuj na wolnych obrotach do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto na niedzielę piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj polewę: czekoladę połam na kostki i przełóż do miseczki. Wlej 3 łyżki mleka. Składniki wstaw do kuchenki mikrofalowej, podgrzewaj przez około 15 sekund na mocy 850 W. Wyciągnij miseczkę z mikrofalówki. Składniki wymieszaj. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości, ponownie wstaw miseczkę do mikrofalówki i podgrzewaj składniki przez kolejne 5-10 sekund. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z mlekiem. Gotową polewą udekoruj przestudzone ciasto.