Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z makiem z puszki. Wystarczy masę makową połączyć z kaszą manną, żółtkami jaj, startymi jabłkami i sokiem z cytryny. Na koniec wystarczy dodać ubite białka, żeby ciasto wyszło delikatne i puszyste. Po 45 minutach spędzonych w piekarniku otrzymujemy pyszne ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich gości i domowników. Cały proces przygotowania ciasta łącznie z pieczeniem nie powinien przekroczyć godziny.
Tortownica 20 cm lub 25 cm, mikser
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98970
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98970
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Składniki
Maskę makową z puszki przełóż do miski. Jabłka umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do masy makowej. Następnie do ciasta dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i żółtka jaj.
Białka ubij na puszystą pianę. Ubite białka dodaj do masy makowej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 20-25 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto z makiem z puszki piecz przez 45 minut.
Upieczonego makowca wystudź. Udekoruj polewą przygotowaną na bazie cukru pudru i soku z cytryny.