Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z porzeczkami na maślance ma wiele zalet. Przede wszystkim jest miękkie i puszyste. Do tego długo zachowuje swoją świeżość, dlatego nawet po 2-3 dniach od upieczenia jest pyszne i wilgotne.
blacha 24 x 24 cm
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 669
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 20816
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 669
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 20816
Składniki
Maślankę wyciągnij z lodówki 2-3 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Wlej maślankę i zmniejsz obroty miksera, chwilę ucieraj. Dodaj olej i delikatnie połącz składniki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Umyj owoce, osącz i oczyść z szypułek. Formę o wielkości 24 x 24 cm natłuść tłuszczem, przelej ciasto i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu gęsto rozsyp porzeczki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut.