Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z porzeczkami na maślance ma wiele zalet. Przede wszystkim jest miękkie i puszyste. Do tego długo zachowuje swoją świeżość, dlatego nawet po 2-3 dniach od upieczenia jest pyszne i wilgotne.
blacha 24 x 24 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 477
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 477
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
Maślankę wyciągnij z lodówki 2-3 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Wlej maślankę i zmniejsz obroty miksera, chwilę ucieraj. Dodaj olej i delikatnie połącz składniki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Umyj owoce, osącz i oczyść z szypułek. Formę o wielkości 24 x 24 cm natłuść tłuszczem, przelej ciasto i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu gęsto rozsyp porzeczki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut.