Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z ciasta kruchego na bazie żółtek gotowanych z chrupką czekoladową, karmelizowanymi bananami oraz bezą włoską.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 673
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 673
Składniki
Ciasto kruche: Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna). Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Foremki o średnicy 8 cm wyłóż przygotowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz do momentu uzyskania złotego koloru.
Chrupka: Czekoladę rozpuść i połącz z olejem. Płatki kukurydziane zmiksuj na drobniejszą kaszkę, lecz nie może to być pył. Wymieszaj płatki razem z czekoladą. Dno foremek wysmaruj czekoladową chrupką.
Nadzienie: Na patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na nią pokrojone w plastry banany. Smaż przez chwilę aż banany zmiękną i zrobi się lekka papa. Możesz dorzucić odrobinę kawy dla przełamania smaku. Foremki wysmarowane chrupką czekoladową wyłóż nadzieniem bananowym.
Beza włoska: Wodę z cukrem zagotuj do temperatury 113 stopni. W między czasie białka ubij na sztywno. Cały czas miksując białka, wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Miksuj przez około 5-10 minut aż misa będzie chłodna.
Na wierzch tartaletek wyłóż bezę i opal opalarką.