Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-05-2018
Kiedy zbliża się weekend warto upiec coś samemu. Nawet najprostsze ciasto, ale domowe, jest pysznym dodatkiem do kawy. Ja tym razem upiekłam bardzo lubiane u mnie kruche z bezą, tylko w formie tarty i z dodatkiem galaretki. Wyszło pysznie, polecam!!!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Wykonanie spodu ciasta: 11/2 szkl. mąki, masło, 3 żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na wysokość 3/4 tortownicy wyścielonej pergaminem (o średnicy 26 cm).
Wykonanie nadzienia: Borówki i truskawki umyć oraz osuszyć. Z truskawek odciąć szypułki i pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić na patelnie, wsypać 1 łyżkę cukru pudru i smażyć do miękkości. Na koniec wsypać galaretkę, zmniejszyć ogień i mieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić.
Wykonanie bezy: Z 3 białek ubić pianę, powoli dodawać cukier (3/4 szkl.), ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Spód ciasta wysypać bułką tartą, wyłożyć na nim owoce, a następnie bezę. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Pycha!!!