Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka tarta biszkoptowa z owocami. Możemy użyć dowolnych owoców: malin, borówek, jeżyn. Delikatny biszkopt pokryty jest kremem z bitej śmietany i białej czekolady, a całość dopełniają owoce.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 336
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 62
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 340
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 32360
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9102
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 336
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 62
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 340
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 32360
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9102
Składniki
Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie wyjmujemy i układamy na paterze spodem do góry.
Krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.