Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy cierpisz na nadmiar jabłek w spiżarni, a kolejna szarlotka nie wchodzi w grę... świetną alternatywą może być tarta! Czekolada, banany, jabłka... istna bomba afrodyzjaków! Ciasto mimo iż bardzo proste, bezapelacyjnie ma swój urok! Często, to właśnie te najprostsze desery ujmują nas najbardziej :)
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 332
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 122
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 48
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 169
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 332
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 122
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 48
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 169
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj margarynę i dokładnie posiekaj (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Zawartość miseczki dodaj do mąki, dosyp proszek do pieczenia i zagnieć ciasto, które następnie umieść w lodówce na ok. 30 min.
W tym czasie ugotuj budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstaw by przestygł. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i lekko obsyp cynamonem. Banana również obierz i pokrój (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał).