Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielę ciasto z dynią w roli głównej, a do tego jabłka, pomarańcza i kruszonka. Z tego połączenia wyszła pyszna, aromatyczna tarta dyniowo-jabłkowa. Coś niesamowitego… Ją po prostu trzeba zrobić, żeby przekonać się, że faktycznie jest nieziemsko przepyszna. Zapraszam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10426
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5318
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12863
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4605
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10426
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5318
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12863
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4605
Składniki
Jeśli nie mamy pulpy dyniowej, to zaczynamy od jej przygotowania. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 30-45min, aż dynia zmięknie i łatwo będzie wchodziła w nią wykałaczka. Po upieczeniu dynię oddzielamy od skóry, blendujemy i pulpa gotowa.
Kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę (lub margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach). Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i chowamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do tarty. Nakłuwamy widelcem dno i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10min. w 180 stopniach C.
W tym czasie do pulpy dyniowej dodajemy cukier puder, dwa kisiele pomarańczowe (lub cytrynowe) oraz sok i skórkę z pomarańczy (lub cytryny). Dokładnie mieszamy – najlepiej blenderem. Wylewamy masę dyniową na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25min. Po tym czasie na podpieczoną masę dyniową wykładamy dżem jabłkowy lub rozsmażone jabłka. Dokładnie rozsmarowujemy. Wszystko posypujemy kruszonką (mąka 150g, cukier 100g, masło prawdziwe 100g - wszystko ze sobą łączymy). Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min do 30 min, aż kruszonka nam się ładnie zarumieni. Ciągle pieczemy w 180 stopniach C funkcja góra/dół. Po upieczeniu tartę zostawiamy formie do ostygnięcia. Ja używam formy ze zdejmowanym rantem.