Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny francuski deser. Kruchy spód, migdałowy krem frangipane i gruszki gotowane w syropie....
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22272
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 182
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22272
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać, robiąc kruszonkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 24 cm lekko wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do przygotowanej formy, dociskając do brzegów. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Gruszki obrać ze skórki, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. W garnku zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Włożyć połówki gruszek i gotować na średnim ogniu przez około 10-15 minut (uważać, żeby nie rozgotować). Ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na schłodzone ciasto położyć pergamin i wysypać kulki ceramiczne do obciążenia. Formę włożyć do piekarnika i piec przez około 10-15 minut. Usunąć pergamin z obciążeniem i dopiekać jeszcze 5-6 minut. Wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić.
Zrobić krem migdałowy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Wlać esencję waniliową lub migdałową, wsypać mąkę i mielone migdały, wymieszać.
Masę migdałową wyłożyć na podpieczony spód. Gruszki osuszyć z nadmiaru płynu, pokroić w plastry. Za pomocą łopatki przełożyć pokrojone połówki gruszek na tartę, węższym końcem do środka. Tartę posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez około 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można deser posypać cukrem pudrem.