Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długi weekend, więc pewnie u większości Was błogie lenistwo. A jak lenistwo to obowiązkowo kawka, a do niej coś słodkiego. Mam zatem idealną propozycję - zapraszam na przepyszną tartę z migdałami, orzechami i jabłkami. Jest bardzo aromatyczna. Kiedy dostałam przepis od znajomej robię ją na okrągło. Oczywiście trochę zmodyfikowałam po swojemu. Dużym plusem jest to, że wbrew pozorom robi się ją ekspresowo. Zapraszam :)
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Składniki
CIASTO Obie mąki przesiać przez sitko, dodać masło i drobno posiekać. Następnie dodać jajko, cukier puder, i wyrabiać ciasto najlepiej rękoma (ważne, aby bardzo dobrze rozetrzeć masło). Po chwili wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny (ja najczęściej wkładam nawet na całą noc). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę (średnica formy 24-26 cm). Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut. MASA MIGDAŁOWO-ORZECHOWA Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru na jasną masę, po chwili wbić jajko i ucierać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Na sam koniec dodać olejek migdałowy, mielone migdały i orzechy oraz mąkę przesianą przez sitko i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. WIERZCH TARTY Jabłka dokładnie umyć, obrać, wyciąć gniazda, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, podziurkować widelcem, rozsmarować masę migdałową pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Ułożyć plasterki jabłek na zakładkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 - 30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po ostygnięciu tartę posmarować podgrzaną konfiturą.
Smacznego :)