Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tę tartę orzechową pokochają wszyscy fani orzechów. Do jej przygotowania możesz użyć kilku rodzajów orzechów, np. włoskich, laskowych czy ziemnych. Sprawdzą się także nerkowce, orzechy makadamia czy migdały. Cudownie karmelowy wierzch sprawi, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku.
Tortownica: ok. 25 cm
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 134
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 497
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 134
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 497
Składniki
Okrągłą, np. ceramiczną foremkę (ok. 25 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką. Na stolnicę lub roboczą powierzchnię wysyp mąkę, cukier, dodaj żółtka, kawałki zimnego masła i szybko zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na koło i wyłóż do foremki, wyciągając także na ścianki blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut.
W tym czasie przygotuj masę orzechową. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w malakserze – jednak nie na piasek, a małe drobinki. Do garnka wsyp cukier, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj, a gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gdy masa zgęstnieje, odstaw z ognia do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksuj masę dodając po jednym jajku. Na koniec dosyp posiekane orzechy i wymieszaj łyżką.
Przełóż przygotowaną masę na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut. Po czym odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę do wykończenia ciasta. W garnku podgrzej śmietankę, ale nie zagotuj. W misce utrzyj kajmak lub rozpuszczone krówki i partiami wlewaj gorącą śmietankę. Wymieszaj do połączenie. Tartę orzechową posyp mieszanką orzechów, polej karmelową masą i odstaw do wystygnięcia. Deser przechowuj w lodówce.