Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj z okazji imienin mojej mamy zrobiłam tartę owocową z budyniem kokosowym. Spód robimy z ciasta kruchego, gotujemy budyń i przygotowujemy owoce. Więc do dzieła :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę ( nie robimy go w misce ! jest to rodzaj ciast wyrabianych na stolnicy ) Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy ją nożem razem z mąką aż powstanie nam malutka kosteczka. Robimy kopiec i do środka dajemy żółtka. Zarabiamy szybko rękoma aż powstanie kulka ciasta. Najlepsze ciasto jest wtedy, gdy po wyrobieniu owiniemy je w folię spożywczą i włożymy do lodówki na 30 - 60 minut.
W między czasie gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy nasz budyń będzie gęsty dodajemy całe opakowanie ( 100 g ) wiórek kokosowych i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nasze owoce. Myjemy i obieramy wg uznania.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wzór koła. Przenosimy na formę i wylepiamy całość. Wstawiamy do piekarnika z obciążeniem np. fasolą lub grochem, aby ciasto nie podniosło sie do góry w trakcie pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy obciążenie i wstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto nam się zarumieniło.
Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem dajemy budyń i ukladamy owoce wg upodobania. Podajemy samą lub z galaretką ( tak jak zrobiłam to ja ) albo z czymś innym.