Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejszą szarlotką na wszystkich kontynentach jest niewątpliwie francuska Tarte Tatin, zapiekana do góry nogami z warstwą karmelu. Ciasto nazwano na cześć sióstr Caroline i Stéphanie Tatin, które pod koniec XIX wieku prowadziły hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron w Sologne. Według legendy Stéphanie wymyśliła to ciasto przez przypadek, gdy gotowa szarlotka wypadła jej z rąk. Aby ją uratować, po prostu włożyła ją z powrotem do formy owocami do dołu, przykryła świeżym ciastem i ponownie upiekła. Efekt został tak dobrze przyjęty przez gości, że tarta do dziś jest wizytówką kulinarną restauracji. Tartę Tatin można przygotować także z innymi owocami – pigwami, morelami czy gruszkami.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 345
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 345
Składniki
Przygotowac kruche ciasto. Masło pokroic w kostke i szybko zagniesc z maka, jajkiem i sola. Ciasto zawinac w folie spozywcza i odstawic w chlodne miejsce na co najmniej 30 minut. Ulozyc papier do pieczenia na dnie tortownicy, tortownice szczelnie zamknac, aby nie wyplynal z niej pózniej karmel. Jablka obrac, pokroic w cwiartki i usunac gniazda nasienne.
Przygotowac karmel. Karmelizowac cukier i wode w wystarczajaco duzym garnku na srednim ogniu, az karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodac maslo i rozpuscic. Na koniec dodac sól i wyskrobany miazsz waniliowy i wszystko dobrze wymieszac. Ostroznie wlac karmel do tortownicy i równomiernie rozprowadzic go na spodzie, najlepiej poruszajac forma, gdyz karmel jest bardzo goracy.
Ulozyc cwiartki jablek w tortownicy zaczynajac od krawedzi. Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). Ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i rozwalkowac na nieco wiekszy krag niz srednica tortownicy, nastepnie ostroznie przykryc nim jabłka. Nadmiar ciasta wcisnac do formy, tworząc brzeg. Piec 20-25 minut.
Ciasto po upieczeniu odstawic na 15 minut. Następnie poluzowac brzegi ciasta nozem i otworzyc tortownice. Na wierzch ciasta polozyc odpowiednio duży talerz albo deseczke i przekrecic ciasto do góry nogami, aby owoce znalazly sie na wierzchu.
Tarte podawac najlepiej jeszcze ciepla, z lodami waniliowymi, bita smietana lub crème fraîche.