Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tarcie z malinowym budyniem zagościły owoce sezonowe z mojego ogródka.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 404
Składniki
SPÓD: W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy do tego jajko oraz pokrojoną na kawałki margarynę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy je do blachy do tarty o średnicy 26 cm. Obklejamy ciastem dokładnie brzegi foremki, a spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 20 – 25 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wlewamy trochę mniej mleka niż podane jest na opakowaniu, aby budyń był bardziej gęsty. Po ugotowaniu, budyń lekko studzimy i wylewamy go na upieczony spód do tarty i wyrównujemy. Na wierzch sypiemy swoje ulubione owoce.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wlewając trochę mniej wody niż jest zalecane). Odstawiamy galaretkę do ostygnięcia. Gdy będzie ona prawie tężejąca, zalewamy nią ciasto i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin.