Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z borówkami i kremem będzie wprost idealna na nadchodzący weekend ;) Przepis to kombinacja dwóch przepisów, które znalazłam w internecie. Krem jest po prostu genialny.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15694
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4725
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15694
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4725
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki.
Formę na tratę smarujemy masłem/margaryną. Ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą 2/3 ciasta). Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujmy na niego jakieś obciążenie (u mnie fasola jaś). Unikniemy dzięki temu podnoszenia się ciasta podczas pieczenia.
Tartę pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku pierwsze przez 20 minut. Później ściągamy papier do pieczenia i obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut na złoty kolor. Gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dobrze schłodzone mleko skondensowane i serek mascarpone ubijamy (końcówkami do ubijania śmietany) do momentu, aż będzie gęsty i jednolity. Nie ubijajcie jedna zbyt długo bo serek może się zwarzyć. Krem przekładamy na tartę i rozprowadzamy równomiernie. Na kremie układamy borówki i całość porządnie schładzamy w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny. Smacznego ;)