Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z budyniem to mój popisowy wypiek. Przygotowuję go zawsze, kiedy spodziewam się wizyty gości. Można ją upiec na tradycyjnym kruchym cieście lub pójść na skróty i skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Do tego budyń waniliowy i porcja świeżych owoców. Tarta z budyniem to deser dedykowany dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko. Dodaj cukier i zimną wodę. Masło wyciągnij z lodówki, odwiń z papieru i zetrzyj na tarce. Dodaj do pozostałych składników. Kruche ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Formę na tartę wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wylep nim spód i brzegi formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - początkowo z obciążeniem przez około 15 minut. Następnie bez obciążenia przez kolejne 25 minut. Góra powinna delikatnie się zrumienić.
Upieczony spód do tarty wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj budyń.
Półtorej szklanki mleka zagotuj w rondelku. W pozostałej części rozpuść dwa opakowania budyniu waniliowego razem z cukrem. Gotową mieszankę przelej do garnka z gotującym się mlekiem. Zmniejsz moc palnika. Budyń gotuj do zgęstnienia.
Gotowy budyń przełóż na kruchy spód. Tartę z budyniem udekoruj świeżymi owocami i cukrem pudrem.