Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-10-2023
Krucha tarta ze wspaniałymi dodatkami - idealnie żółciutkim domowym budyniem, soczystymi brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką. To ciasto jest idealne do popołudniowej kawy!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Tarta: Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę. Kruszonka: Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zarabiamy, ale tylko chwilę, Składniki mają się połączyć, ale ciasto powinno pozostać grudkowate. Również wkładamy do lodówki na godzinę.
W czasie kiedy ciasto i kruszonka się chłodzą, przygotowujemy budyń. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki. Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy i pozostawiamy do ostudzenia. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na plasterki.
Ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie budyń. Układamy brzoskwinie. Teraz kruszonka - odrywamy po kawałku zimnego ciasta i układamy na górze. Tartę dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 20 minut. Wyciągamy z formy dopiero po ostudzeniu. Najlepiej smakuje schłodzona.