Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-10-2023
Krucha tarta ze wspaniałymi dodatkami - idealnie żółciutkim domowym budyniem, soczystymi brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką. To ciasto jest idealne do popołudniowej kawy!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 312
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4389
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3619
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30844
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 312
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4389
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3619
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30844
Składniki
Tarta: Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę. Kruszonka: Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zarabiamy, ale tylko chwilę, Składniki mają się połączyć, ale ciasto powinno pozostać grudkowate. Również wkładamy do lodówki na godzinę.
W czasie kiedy ciasto i kruszonka się chłodzą, przygotowujemy budyń. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki. Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy i pozostawiamy do ostudzenia. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na plasterki.
Ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie budyń. Układamy brzoskwinie. Teraz kruszonka - odrywamy po kawałku zimnego ciasta i układamy na górze. Tartę dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 20 minut. Wyciągamy z formy dopiero po ostudzeniu. Najlepiej smakuje schłodzona.