Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-07-2021
Kokosowe kruche ciasto z nadzieniem budyniowo - rabarbarowym i prażonymi płatkami kokosa na wierzchu. Cała tarta (ciasto, nadzienie i dekoracja) przygotowane są w jednej patelni. Do pieczenia tarty w patelni wybierzmy naczynie o nieprzywierającej powłoce oraz możliwości odpięcia rączki przez włożeniem do gorącego piekarnika.
Składniki
Na początku przygotowujemy kruche ciasto kokosowe. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto, dodając po łyżce zimnej wody. Gdy będzie już gładkie, formujemy z niego kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz dekoracji. Na początku prażymy płatki kokosowe, aby stały się chrupiące oraz mocno aromatyczne. Płatki wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu, aż kokosowy aromat zacznie być wyczuwalny, a następnie mieszamy je drewnianą łyżką. Prażymy je na średnim ogniu do momentu delikatnego zarumienienia. Uprażone płatki przesypujemy do miseczki.
Dokładnie umyte łodygi rabarbaru kroimy pod skosem w około 1 cm kawałki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy rabarbar, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy około 5 minut na małym ogniu do momentu, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie, ale nie rozpadnie się. Rabarbar przekładamy na sito i odsączamy go z nadmiaru soku (ten możemy później wykorzystać do przygotowania np. lemoniady). Patelnię szybko myjemy.
Następnie przygotowujemy budyń. Z 500 ml zimnego mleka odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej dwa opakowania budyniu śmietankowego oraz 4 łyżki cukru. Pozostałą część mleka zagotowujemy na patelni. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy do niego zawartość szklanki. Wszystko cały czas mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przelewamy do miseczki, a jego wierzch przykrywamy ściśle folią spożywczą (w ten sposób na powierzchni nie powstanie kożuch). Budyń odstawiamy do przestygnięcia. Patelnię szybko myjemy. Polewamy ją zimną wodą, aby szybko wystygła i przystępujemy do przygotowania kruchego ciasta.
Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na równy placek (najlepiej umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto wykładamy na spód patelni oraz jej boki (na wysokość około 2 cm), wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i układamy na nim obciążenie (może to być fasola, groch lub specjalne kulki). Z patelni odpinamy rączkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier oraz obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta).
Do ostudzonego delikatnie budyniu, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na podpieczone kruche ciasto wylewamy budyń z jajkiem i wkładamy w niego odsączone kawałki rabarbaru. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 30 minut.
Gotową tatrę posypujemy uprażonymi płatkami kokosowymi oraz dekorujemy listkami świeżej mięty.