Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-07-2021
Kokosowe kruche ciasto z nadzieniem budyniowo - rabarbarowym i prażonymi płatkami kokosa na wierzchu. Cała tarta (ciasto, nadzienie i dekoracja) przygotowane są w jednej patelni. Do pieczenia tarty w patelni wybierzmy naczynie o nieprzywierającej powłoce oraz możliwości odpięcia rączki przez włożeniem do gorącego piekarnika.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 438
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 438
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Składniki
Na początku przygotowujemy kruche ciasto kokosowe. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto, dodając po łyżce zimnej wody. Gdy będzie już gładkie, formujemy z niego kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz dekoracji. Na początku prażymy płatki kokosowe, aby stały się chrupiące oraz mocno aromatyczne. Płatki wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu, aż kokosowy aromat zacznie być wyczuwalny, a następnie mieszamy je drewnianą łyżką. Prażymy je na średnim ogniu do momentu delikatnego zarumienienia. Uprażone płatki przesypujemy do miseczki.
Dokładnie umyte łodygi rabarbaru kroimy pod skosem w około 1 cm kawałki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy rabarbar, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy około 5 minut na małym ogniu do momentu, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie, ale nie rozpadnie się. Rabarbar przekładamy na sito i odsączamy go z nadmiaru soku (ten możemy później wykorzystać do przygotowania np. lemoniady). Patelnię szybko myjemy.
Następnie przygotowujemy budyń. Z 500 ml zimnego mleka odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej dwa opakowania budyniu śmietankowego oraz 4 łyżki cukru. Pozostałą część mleka zagotowujemy na patelni. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy do niego zawartość szklanki. Wszystko cały czas mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przelewamy do miseczki, a jego wierzch przykrywamy ściśle folią spożywczą (w ten sposób na powierzchni nie powstanie kożuch). Budyń odstawiamy do przestygnięcia. Patelnię szybko myjemy. Polewamy ją zimną wodą, aby szybko wystygła i przystępujemy do przygotowania kruchego ciasta.
Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na równy placek (najlepiej umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto wykładamy na spód patelni oraz jej boki (na wysokość około 2 cm), wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i układamy na nim obciążenie (może to być fasola, groch lub specjalne kulki). Z patelni odpinamy rączkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier oraz obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta).
Do ostudzonego delikatnie budyniu, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na podpieczone kruche ciasto wylewamy budyń z jajkiem i wkładamy w niego odsączone kawałki rabarbaru. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 30 minut.
Gotową tatrę posypujemy uprażonymi płatkami kokosowymi oraz dekorujemy listkami świeżej mięty.