Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4578
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4578
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia. Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.