Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85133
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2425
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9933
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3853
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7042
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85133
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2425
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9933
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3853
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7042
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia. Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.