Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka. Oto pyszna tarta. Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut.
Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła. Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie. Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz. Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka.
Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.