Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka. Oto pyszna tarta. Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10226
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10226
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut.
Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła. Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie. Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz. Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka.
Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.