Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka do zrobienia, wdzięczna w smaku tarta z kremem mascarpone, posypaną borówkami amerykańskimi.
Forma do tarty, wałek, folia spożywcza, mikser
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników: jajko, sól, pokrojone na niewielkie kawałki masło, cukier. Na początku siekaj ciasto nożem, aby miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Kiedy wszystkie składniki będą w miarę połączone, możesz ugniatać ciasto rękami na jednolitą masę. Ważne, aby masło całkowicie się połączyło z resztą składników. Zawiń ciasto w folię spożywczą i daj do lodówki na 1-2h.
Do odpowiednim czasie nasyp na stolnicę i wałek odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 3 mm. Przełóż ciasto na formę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut . Następnie przykryj ciasto papierem do pieczenia, na który wysyp np. kuchenne kulki ceramiczne lub fasolę/ciecierzycę (robimy to, aby ciasto nie wyrosło do góry). Piekarnik ustaw na 190 stopni. Ciasto piecz przez ok 15-18 minut. Po tym czasie ściągnij papier do pieczenia i samo ciasto wstaw jeszcze na ok 10 minut, aby się ładnie zrumieniło. Doglądają, aby się nie przypaliło. W końcowej fazie ustawiam na grzanie z dołu, co wynika ze specyfiki mojej formy do tarty. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i dobrze wystudź.
Przygotuj krem. Pamiętaj, aby mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone. Śmietankę przelej do miski, zacznij ubijać na średnich obrotach, po chwili dodaj cukier puder. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj także mascarpone oraz kilka kropli wanilii. Ubij na sztywną masę. Jeśli chcesz możesz dodać Fix do śmietany, przez co będzie masa bardziej odporna na temperatury i czas.
Wystudzone ciasto możesz posmarować cienką warstwą dżemu. To jest opcja, nie musisz tego robić. Następnie wyłóż masę mascarpone, a na koniec ciacho posyp obficie borówkami. Dajcie znać jak Wam wychodzi to ciasto i co byście zmienili :)