Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, efektowna, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu tarta.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11875
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6771
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5585
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11875
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6771
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5585
Składniki
Ciasto – do mąki dodać cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce, wyrobić z mąką, dodać jajko roztrzepane ze śmietaną, całość zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części – mniejszą 1/3 i większą 2/3 i przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o średnicy około 25-27cm. Nakłuć powierzchnię widelcem i wierzch wysmarować miodem. Nadzienie – rodzynki namoczyć w letniej wodzie, odsączyć, wymieszać z migdałami, orzechami i powidłem. Nadzienie wyłożyć równomiernie na przygotowany spód. Mniejszą część ciasta rozwałkować, pokroić w cienkie paski i na powierzchni nadzienia ułożyć ozdobną kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 30-40 minut.