Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, efektowna, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu tarta.
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 530
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 705
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 98
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2040
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5022
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 530
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 705
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 98
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2040
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5022
Składniki
Ciasto – do mąki dodać cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce, wyrobić z mąką, dodać jajko roztrzepane ze śmietaną, całość zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części – mniejszą 1/3 i większą 2/3 i przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o średnicy około 25-27cm. Nakłuć powierzchnię widelcem i wierzch wysmarować miodem. Nadzienie – rodzynki namoczyć w letniej wodzie, odsączyć, wymieszać z migdałami, orzechami i powidłem. Nadzienie wyłożyć równomiernie na przygotowany spód. Mniejszą część ciasta rozwałkować, pokroić w cienkie paski i na powierzchni nadzienia ułożyć ozdobną kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 30-40 minut.