Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, efektowna, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu tarta.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 446
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16659
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 323
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 446
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16659
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 323
Składniki
Ciasto – do mąki dodać cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce, wyrobić z mąką, dodać jajko roztrzepane ze śmietaną, całość zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części – mniejszą 1/3 i większą 2/3 i przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o średnicy około 25-27cm. Nakłuć powierzchnię widelcem i wierzch wysmarować miodem. Nadzienie – rodzynki namoczyć w letniej wodzie, odsączyć, wymieszać z migdałami, orzechami i powidłem. Nadzienie wyłożyć równomiernie na przygotowany spód. Mniejszą część ciasta rozwałkować, pokroić w cienkie paski i na powierzchni nadzienia ułożyć ozdobną kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 30-40 minut.