Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z kwaśnymi owocami ogrodowymi i słodką bezą. Ciasto jest proste, a smakuje tak dobrze, że nawet teściowa je wychwalała :)
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 206
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 54
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 366
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 40
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 206
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 54
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 366
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 40
Składniki
Ciasto: Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i wykładamy ciasto na blachę. Rozwałkowane ciasto najlepiej przenosić zawinięte na wałku. Uzupełniamy ewentualne ubytki w cieście (dokładnie obklejamy boki). Jeśli w cieście zrobi się dziura, załatajcie kawałkiem ciasta i nie martwcie się - po upieczeniu będzie ok. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Ciasto można na czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą, ale nie jest to konieczne. Kiedy ciasto się piecze zajmujemy się owocami. Owoce wkładamy do garnka i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy puszczą soki dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała (powinna być klejąca, ale nie twarda). Po wyjęciu ciasta nakładamy masę i bardzo dokładnie rozkładamy ją po całości. Teraz robimy bezę: Białka ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy porcjami cukier. Ubijamy na wysokich obrotach, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy do połączenia. Bezę wykładamy na ciasto. Beza musi przylegać do masy. Najlepiej na początku nałożyć łyżką 3/4 bezy na całą powierzchnię ciasta, a resztę ułożyć ładnie na górze,
Ciasto dopiekamy w 160 stopniach przez 25 minut i dodatkowo 10-15 minut w 70 stopniach - dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.