Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek flambirowanych na bazie wódki. Dodatkiem jest cudownie chrupiąca kruszonka.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6072
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1767
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6072
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1767
Składniki
Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiane 200 gramów mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 50 gramami cukru. Poszatkuj 100 g masła razem z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Zagnieć ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 23 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut, by ciasto się lekko podpiekło.
Zagnieć razem: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej (możesz do tego celu użyć miksera). Gdy masa się połączy odstaw ją na bok.
Umyte, obrane oraz pokrojone w ćwiartki śliwki połącz razem z cynamonem, imbirem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż przez około 3 minuty na gorącej patelni. Wlej alkohol i podpal palnikiem śliwki. Ogień powinien po chwili zgasnąć, gdy cały alkohol wyparuje.
Podsmażone śliwki wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i obsyp z wierzchu kruszonką zlepioną w większe bryłki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż kruszonka z wierzchu będzie złota). Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem .