Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniale smakuje i pięknie wygląda
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9176
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 96
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9176
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 96
Składniki
Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić.
Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek.
Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana.
Na przestudzony podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto można obsypać cukrem pudrem.