Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowana na ostatni letni weekend tarta ze śliwkami smakowała wszystkim gościom, którzy siedzieli przy drewnianym stole w ogrodzie. Nam też bardzo smakowała, więc postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem. Przygotowanie tarty jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, ale trochę trzeba ich mieć. Najważniejsze są śliwki węgierki, które we wrześniu smakują doskonale. Z małych węgierek usmażyłam w zeszłym tygodniu powidła, a do tarty trafiły wielkie jesienne śliwki odmian Tophit oraz President. Ale śliwki mogą być dowolne.
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 524
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1784
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 524
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1784
Składniki
Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj, a następnie dodaj zimne masło. Posiekaj masło nożem, można też użyć widelca, co właśnie zrobiłam.
Rozdrobnij masło na kształt kaszy, mieszając równocześnie z sypkimi składnikami. Dodaj do miski jajka i szybko zagnieć ciasto kruche.
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. I tu mała podpowiedź z mojej strony, ułatwiająca życie. Ja od razu po zagnieceniu ciasta wylepiam nim formę do tarty, a następnie foremkę wstawiam do lodówki na pół godziny lub na całą noc, zależnie od potrzeby. Dzięki temu nie muszę się później męczyć z wałkowaniem zimnego ciasta.
Po schłodzeniu ciasto w formie nakłuj wielokrotnie widelcem, a następnie wstaw do gorącego piekarnika. Temperatura 200 stopni, grzanie góra/dół. Czas podpiekania ciasta to 10-12 minut, czyli do momentu, aż się leciutko zrumieni.
Mascarpone oraz pół puszki słodzonego mleka skondensowanego przełóż do miski, a następnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
Do masy dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
Gotową masę wylej na podpieczony spód tarty, a następnie ułóż na kremie połówki śliwek skórką do dołu.
Jeśli śliwki wydają Ci się mało dojrzałe i słodkie (a moje takie właśnie były), możesz posypać je 1-2 łyżkami brązowego cukru trzcinowego.
Tartę wstaw do gorącego piekarnika (nadal 200 stopni) i piecz do chwili, aż krem się zetnie, a śliwki zmiękną. Potrwa to około 30-35 minut.
Jak podawać tartę ze śliwkami?
Najlepiej smakuje tarta podana na ciepło, prosto z piekarnika na stół. Jest tak smaczna, że zazwyczaj znika cała w okamgnieniu, nie pozostawiając resztek.
Ale i po całkowitym wystudzeniu, następnego dnia, wciąż smakuje nieźle.
Porcja jest przeznaczona dla 8-10 osób, zależnie od potrzeb i apetytów. Jest to świetne ciasto na małe przyjęcie w ogrodzie, bo smakuje zawsze i wszystkim.
Jeśli jednak chcesz przygotować malutką porcję dla 2-4 osób, użyj tylko połowy składników. Smacznego!