Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 353
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 550
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 759
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 353
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 550
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 759
Składniki
Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce): Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną. Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy.
Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest to konieczne.
Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i przepyszne!