Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki wypełnione orzeźwiającym kremem cytrynowym i delikatną, słodką bezą włoską są świetnym pomysłem na słodki poczęstunek. Będą pyszną dekoracją słodkiego stołu jak również smacznym, niedzielnym ciachem do kawy. Ciasto może być również bazą pod dużą tartę wypełnione kremem budyniowym, waniliowym, budyniem, owocami sezonowymi.
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5155
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5155
Składniki
KORPUSY Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 równych części (każda po 48g). Wyklejamy dno i boki foremek. Schładzamy w lodówce przez 2 godz lub 1 godzinę w zamrażarce. Ciasto Nakłuwamy widelcem, kładziemy na nim papier i groszek do lub fasolę. Pieczemy w 190°C około 20 min do zrumienienia. Wystudzone korpusy wyciągamy z foremek.
LEMON CURD Cytryny sparzamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody, na min kładziemy miskę tak aby nie stykała się z wodą. Umieszczamy w niej wszystkie składniki oprócz masła. Cały czas podgrzewając mieszamy aż krem zacznie gęstnieć (około 15minut). Krem ściągamy z palnika i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia.
BEZA WŁOSKA Wodę z cukrem umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, kiedy zaczną pojawiać się duże bomble i syrop osiągnie temperaturę 120° ubijamy białko ze szczyptą soli. Ciągle ubijając cienkim strumieniem wlewamy syrop tak aby nie dotykał ścianek misy. Ubijamy aż misa miksera osiągnie temperaturę pokojową.
Korpusy wypełniamy lemon curd. Dekorujemy bezą. Smacznego.