Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników.
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 1926
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 1922
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 80
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 301
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 6031
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 1926
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 1922
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 80
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 301
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 6031
Składniki
Tortownicę (26 cm) wyłożyć biszkoptami. Każdą z galaretek do ptasiego mleczka rozpuścić w 200 ml wody. Wystudzić. Mleko zagęszczone podzielić na 3 równe porcje (po ok. 166 g każda). Przelać do 3 wysokich dzbanków. Każdą z porcji mleka ubić na sztywną, gęstą pianę. Połączyć z galaretkami i zmiksować. Na sam środek tortownicy lać naprzemiennie po ok. 2-3 łyżek każdego z kolorów ptasiego mleczka, aż do wyczerpania składników. Lekko uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Ptasie mleczko stawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić i przelać do płaskiego pojemnika, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pokroić w kostkę. Ptasie mleczko udekorować bezami, owocami i galaretką. Rady: Do ptasiego mleczka najlepiej użyć galaretek w kontrastujących ze sobą kolorach. Mleko niesłodzone można zastąpić słodzonym, jednak ptasie mleczko będzie bardziej słodkie. Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone, minumum przez kilka godzin w lodówce - wtedy ubije się na idealną pianę. Ptasie mleczko można zrobić również w jednym kolorze. Wtedy 3 galaretki jednego koloru należy rozpuścić w 600 ml wody.