Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mam z restauracji z Rzymu w której przepracowałam 12 lat, do dziś ,to tiramisu robią i ludzie z całego świata przychodzą delektować się tym wspaniałym tiramisu. Tiramisu jest wyjątkowy do masy nie dodaje się żadnych utwardzaczy czy śmietanki, absolutnie tego w oryginalnym przepisie nie ma. Bardzo ważne ,aby jajka były świeże. Zapraszam do obejrzenia przepisu na moim kanale You Tube.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418104
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418104
Składniki
Przygotować kawę z espresso i połączyć z wodą, wystudzić. Do ostudzonej kawy wlać amaretto. Przygotować formę o rozmiarach 25 na 30. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Do ubitej masy dodać najpierw jedno opakowanie serka mascarpone ,zakręcić mikserem ,aby się dobrze połączył serek z masą a teraz dodkładamy następne opakowanie serka i znowu zakręcić mikserem dobrze.
Biszkopciki zanurzamy w kawie tak ,aby naciągały lekko kawę i układamy na naszej formie , po wyłożeniu pierwszej warstwy biszkopcików nakładamy część masy .Dobrze rozprowadzamy na całą powierzchnię. Teraz znowu układamy nasze biszkopciki nasiąknięte kawą. Na drugą warstwę nakładamy pozostałą masę. Gotowy tiramisu przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do schłodzenia przed podaniem .Latem polecam tiramisu wstawić do lodówki na 2 godziny przed serwowaniem.
Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao, nie robimy tego przed włożeniem do lodówki ,gdyż kakao zrobi się mokre. Uwaga-serek mascarpone musi mieć zawartość tłuszczu78% wówczas masa jest odpowiednia w przeciwnym razie masa będzie bardzo lejąca. Zapraszam do obejrzenia filmu zobaczysz krok po kroku jak robię tiramisu.