Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy deser jaki jadłam. Lekko zmrożony, prawie jak lody, ale dużo łatwiejszy do zrobienia. Bez jajek, bez maszyny do lodów, elegancki, można podać na każde przyjęcie. Dla mnie hit roku 2017.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5947
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 723
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5947
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 723
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 813
Składniki
Foremkę o wymiarach 10 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą.Zrobić esspresso lub kawę, ostudzić, wlać likier i zamieszać. 3. Do miski włożyć mascarpone i śmietanę. Ubić mikserem dodając cukier puder. Ubijać tak długo, aż masa stanie się na pół sztywna.
Około 3 łyżki masy rozprowadzić na dnie foremki. 6 biszkopcików zamoczyć z obu stron w espresso i kłaść na krem. Biszkopty zanurzamy pojedyńczo i krótko, ponieważ bardzo szybko nasiąkają i mogą się rozpaść. Kładąc je na krem, dociskamy i możemy dokladnie rozprowadzić go po dnie foremki( tak żeby doszedł do kacików).
Teraz wykładamy jedna trzecia pozostałej masy na biszkopty, równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy. Kładziemy biszkopty. Nastepnie masę i biszkopty. Kończymy warstwą masy. Foremkę stukamy o blat stołu, żeby masa mascarpone dobrze się rozeszła i wyszły pęcherzyki powietrza. Foremkę pakujemy w folię spożywczą i zamykamy w zamrażarce na całą noc.
Tiramisu Semifreddo wyjmujemy z zamrażarki 5 do 10 minut przed spożyciem. Zdejmujemy folię i posypujemy kakao. Można dodać utartą czekoladę lub czekoladowe kulki. Smacznego!