Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik który dzisiaj przedstawiam , zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne urodziny - wyjątkowe bo 30. Torcik śmietankowy z mascarpone, moja rodzinka uwielbia taki smak. Torcik wyszedł bardzo smaczny. Synowa zachwycona i zadowolona.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, szpryca z końcówkami, nóż do przekrojenia biszkoptu,
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2709
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 102
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2709
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 102
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 82
Składniki
Biszkopt; Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować. Tortownica o średnicy 26 cm. Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą , delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić. Poncz: Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Krem śmietankowy z serkiem mascarpone: Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem mascarpone, a następnie z pozostałą śmietaną. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Składanie tortu: Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem , następnie smarujemy czeko śliwką (własnej roboty), nakładamy część śmietany rozsmarowując równomiernie. Nakładamy drugi blat robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy. Cały tort smarujemy pozostałym kremem, boki obsypujemy kolorowym kokosem, górę dekorujemy ubitą śmietaną, różyczkami i listkami z masy cukrowej oraz perełkami cukrowymi. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.