Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z masą jabłkową i bitą śmietaną świetnie się się przenika swoimi składnikami. Nie jest mdły a wręcz orzeźwiający w smaku.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 225
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 225
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 162
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem na "puch:. Wciąż ubijając dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Stopniowo przesiewać zmieszane mąki z proszkiem. Na końcu wlać gorącą wodę. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 28 cm.Piec 30 minut w tem. 175 stopni (góra- dół) Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć do miękkości z cukrem. Dodać cynamon. Zestawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Przygotować polewę. Ja rozpuściłam nad parą wodą - gotową. Pierwszy blat umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł. Nasączyć. Posmarować cienko frużeliną. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim blatem. Znów posmarować frużeliną. Brzegi torcika oblać polewą czekoladową (zostawić 2 łyżki do dekoracji tortu). Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i na górze oraz na samym dole torcika wyciskać rozetki. Udekorować cienkimi strużkami polewy czekoladowej i perełkami cukierniczymi. Schłodzić.