Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez tą pogodę na dworze zatęskniłam za latem i pysznymi jagodami:) Dobrze że są zapasy dżemu jagodowego więc mamy letnie wspomnienie:)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21520
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 839
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21520
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 839
Składniki
Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli oraz cukru, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 26 centymetrowej tortownicy przez 25 minut. Po upieczeniu wykładamy do przestudzenia. Do tej samej tortownicy co pieczemy biszkopt, wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy ciasteczka na dno. Robimy masę śmietanową: rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklance wrzątku studzimy. Śmietankę bardzo schłodzoną, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec wlewamy delikatnie letnią żelatynę ciągle ubijając, dodajemy dżem jagodowy i wykładamy na ciasteczka wstawiamy do lodówki by tężała. Gotujemy szklankę mleka, do drugiej dodajemy proszek budyniowy i cukier gotujemy budyń., Ugotowany budyń studzimy. Ucieramy margarynę , dodajemy zimny budyń a na koniec słoiczek dżemu jagodowego. Gdyby nam się zdarzyło że masa się rozwarstwia (bo dżemy są różne), możemy wsypać pół szklanki mleka w proszku. Wykładamy masę na bitą śmietanę.
Na wierzch kładziemy upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki by ładnie nam wszystko zastygło. Po ok. 2 godzinach przykładamy paterę do ciasta i go odwracamy, delikatnie odrywamy papier i zajadamy pyszny torcik:)