Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez tą pogodę na dworze zatęskniłam za latem i pysznymi jagodami:) Dobrze że są zapasy dżemu jagodowego więc mamy letnie wspomnienie:)
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3926
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19897
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3023
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4222
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3926
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19897
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3023
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4222
Składniki
Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli oraz cukru, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 26 centymetrowej tortownicy przez 25 minut. Po upieczeniu wykładamy do przestudzenia. Do tej samej tortownicy co pieczemy biszkopt, wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy ciasteczka na dno. Robimy masę śmietanową: rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklance wrzątku studzimy. Śmietankę bardzo schłodzoną, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec wlewamy delikatnie letnią żelatynę ciągle ubijając, dodajemy dżem jagodowy i wykładamy na ciasteczka wstawiamy do lodówki by tężała. Gotujemy szklankę mleka, do drugiej dodajemy proszek budyniowy i cukier gotujemy budyń., Ugotowany budyń studzimy. Ucieramy margarynę , dodajemy zimny budyń a na koniec słoiczek dżemu jagodowego. Gdyby nam się zdarzyło że masa się rozwarstwia (bo dżemy są różne), możemy wsypać pół szklanki mleka w proszku. Wykładamy masę na bitą śmietanę.
Na wierzch kładziemy upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki by ładnie nam wszystko zastygło. Po ok. 2 godzinach przykładamy paterę do ciasta i go odwracamy, delikatnie odrywamy papier i zajadamy pyszny torcik:)