Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, lekki torcik, nad którym unosi się aromatyczny zapach kawy :) Przepis pochodzi z jakiegoś kulinarnego blogu, jednak dopiero niedawno zdecydowałam się go wykorzystać. Łatwość wykonania i banalne składniki nie zachęcają co sprawia, że smak zachwyca jeszcze bardziej ;) Przy małym nakładzie pracy. Polecam szczególnie miłośnikom kawy i czekolady :)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2606
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 253
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to treściwe, bogate i pełne smaku danie kuchn...
Odsłon: 2606
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 253
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Składniki
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.
Przygotować krem. Na parze wodnej ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.�ż�ż�ż�ż
Biszkopty przełożyć kremami. Pierwszy biszkopt posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim biszkoptem, który najpierw posmarować dżemem brzoskwiniowym a potem kremem kawowym, przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować kremem czekoladowym. Krem będzie równo wygładzony, jeśli będziemy maczać nóż w gorącej wodzie.
Udekorować. Smacznego ;)