Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki, kawa i karmel - idealny duet. Nikt mu się nie oprze
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4719
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 66
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 181
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 72
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4719
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 66
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 181
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 72
Składniki
Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku
Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa karmelowa - ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.Dobrze wymieszać.
Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć kawową. Następnie wyłożyć połowę masy karmelowej. Na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.