Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki - idealny na upały, a w dodatku szybki i prosty w wykonaniu!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5559
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7760
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5331
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5559
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8839
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7760
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5331
Składniki
Zaczynamy od upieczenia spodu biszkoptowego. Ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i letnią wodą na puch. Na sztywno ubijamy pianę z białek. Dorzucamy masę żółtkową, mieszamy delikatnie i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy o śr. 24 cm, w temp. 200 st. C przez ok. 10-12 min.
Truskawki szypułkujemy. Czekoladę roztapiamy na parze lub w mikrofalówce. Smarujemy upieczony spód grubą warstwą roztopionej czekolady. Na tym układamy gęsto połówki truskawek. Posypujemy je kokosem, zostawiając nieco do dekoracji.
Jogurt mieszamy z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. 4 łyżki kremu po jednej łączymy z żelatyną cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę do kremu i mieszamy. Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Dekorujemy górę tortu plasterkami truskawek, kokosem i posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na min. 3 godziny. *Przepis zmodyfikowany i opracowany na podstawie serii "Pieczenie jest proste" Czerwiec 2012r.