Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki - idealny na upały, a w dodatku szybki i prosty w wykonaniu!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 242
Składniki
Zaczynamy od upieczenia spodu biszkoptowego. Ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i letnią wodą na puch. Na sztywno ubijamy pianę z białek. Dorzucamy masę żółtkową, mieszamy delikatnie i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy o śr. 24 cm, w temp. 200 st. C przez ok. 10-12 min.
Truskawki szypułkujemy. Czekoladę roztapiamy na parze lub w mikrofalówce. Smarujemy upieczony spód grubą warstwą roztopionej czekolady. Na tym układamy gęsto połówki truskawek. Posypujemy je kokosem, zostawiając nieco do dekoracji.
Jogurt mieszamy z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. 4 łyżki kremu po jednej łączymy z żelatyną cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę do kremu i mieszamy. Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Dekorujemy górę tortu plasterkami truskawek, kokosem i posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na min. 3 godziny. *Przepis zmodyfikowany i opracowany na podstawie serii "Pieczenie jest proste" Czerwiec 2012r.