Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni torcik ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest cienkie, ale nie specjalnie kruche i dlatego można go łatwo jest go wyjąć z formy po upieczeniu. Gdy postoi dłużej to robi się bardziej miękkie pod wpływem masy jogurtowo- śmietankowej. Masa nie jest za słodka i dobrze się trzyma po dodaniu żelatyny. Ciasto smakuje również świetnie z rozmrożonymi truskawkami.
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54688
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2911
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 606
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 606
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54688
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2911
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 606
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 606
Składniki
Wymieszać mąkę z wiórkami, masło rozdrobnić palcami dodać cukier, śmietankę i jajko. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na szerokość okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec każdy placek w temp 210 ºC około 10 minut.
Żelatynę w rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej i dobrze wymieszać.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać razem z pokrojonymi truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
W niedużym garnuszku roztopić czekoladę ze smietanką np. w mikrofali, albo nad garnkiem z gotującą wodą.
Posmarować każdy placek masą na a na wierzch polewą czekoladową. Udekorować truskawkami. Wstawić na parę godzin do lodówki.