Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudzona wersja popularnego ciasta. Szpinak niewyczuwalny. Torcik lekki i pyszny. Więcej na blogu: http://zdrowonacodzien.pl/torcik-lesny-mech-w-wersji-fit/
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3699
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 267
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 440
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3699
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 267
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 440
Składniki
Na początku bledujemy szpinak z olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Jajka z cukrem lub ksylitolem ubijamy na puch. Do masy jajecznej wlewamy powoli zblendowany szpinak z olejem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (wym. 24-28cm), wlewamy ciasto, pieczemy w temp. 180 st. ok. 40 – 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku dopieczone. Studzimy na kratce. Gdy ciasto jest już zimne, ścinamy z niego „górkę”, zostawiamy zieloną część do dekoracji. Ciasto kroimy na blaty. Robimy masę. Galaretki rozpuszczamy w ok. 600g wody. Gdy zaczyna się ścinać, to w drugiej misce ubijamy jogurt grecki (można na tym etapie dodać cukier, ksylitol, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta). Do lekko ubitego jogurtu wlewamy galaretki i odstawiamy do ścięcia do lodówki. Na tym etapie pilnujemy masy, nie może się za bardzo ściąć, bo nie damy rady jej wyłożyć na torcik. Ciasto składamy najlepiej w blaszce, w której piekły się blaty, z zamkniętą obręczą. Pierwszy blat ponczujemy (woda z cytryną), smarujemy dżemem, na to masa. Identycznie postępujemy z kolejnym. Na końcu dekorujemy okruszkami ciasta i owocami . Schładzamy w lodówce min. 2 godziny. Smacznego!