Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach torcik makowy przełożony delikatnym kremem ptasie mleczko oraz konfiturą wiśniową. Doskonały na święta oraz na rodzinne przyjęcia! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39241
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 406
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39241
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 406
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Biszkopt: • Mak mielimy (ręczenie lub blenderem), zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut do momentu zwiększenia objętości, studzimy • Żółta ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz zmielonym makiem i dodajemy do utartych żółtek • Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy • Masę makową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie z włączonym termoobiegiem, zostawiamy do ostudzenia
Składanie: • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody • Kiedy galaretka zacznie już tężeć powoli łączymy ją z ubitą śmietaną • Składanie tortu rozpoczynamy od przekrojenia biszkoptu na dwie części i posmarowania dolnej warstwy dżemem • Następnie tort przekładamy warstwą kremu, nakładamy górną warstwę i smarujemy boki • Całość dekorujemy płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje