Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach torcik makowy przełożony delikatnym kremem ptasie mleczko oraz konfiturą wiśniową. Doskonały na święta oraz na rodzinne przyjęcia! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Składniki
Biszkopt: • Mak mielimy (ręczenie lub blenderem), zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut do momentu zwiększenia objętości, studzimy • Żółta ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz zmielonym makiem i dodajemy do utartych żółtek • Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy • Masę makową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie z włączonym termoobiegiem, zostawiamy do ostudzenia
Składanie: • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody • Kiedy galaretka zacznie już tężeć powoli łączymy ją z ubitą śmietaną • Składanie tortu rozpoczynamy od przekrojenia biszkoptu na dwie części i posmarowania dolnej warstwy dżemem • Następnie tort przekładamy warstwą kremu, nakładamy górną warstwę i smarujemy boki • Całość dekorujemy płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje