Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone w plasterkach to fantastyczny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kiszonek. Dzięki temu, że są już pokrojone, świetnie nadają się do szybkiego przygotowania sałatek czy jako zakąska do mięs i wędlin. To doskonały pomysł na wykorzystanie letniego nadmiaru ogórków, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1438
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 210
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1438
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 210
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w dość grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półkrążki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki.
Na dnie każdego słoika ułóż kawałek chrzanu, koper, kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wkładaj warstwami ogórki, cebulę i paprykę, wkładając też po kawałku czosnku.
Zagotuj wodę z solą, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia soli. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, tak aby całkowicie były przykryte.
Słoiki dokładnie zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni, aby ogórki zaczęły fermentować. Po tym czasie przenieś do chłodniejszego miejsca (np. piwnicy). Ogórki kiszone w plasterkach powinny być gotowe do jedzenia po około 2 tygodniach, ale najlepszy smak osiągają po miesiącu.