Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone w plasterkach to fantastyczny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kiszonek. Dzięki temu, że są już pokrojone, świetnie nadają się do szybkiego przygotowania sałatek czy jako zakąska do mięs i wędlin. To doskonały pomysł na wykorzystanie letniego nadmiaru ogórków, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1157
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2235
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1157
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2235
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w dość grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półkrążki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki.
Na dnie każdego słoika ułóż kawałek chrzanu, koper, kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wkładaj warstwami ogórki, cebulę i paprykę, wkładając też po kawałku czosnku.
Zagotuj wodę z solą, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia soli. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, tak aby całkowicie były przykryte.
Słoiki dokładnie zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni, aby ogórki zaczęły fermentować. Po tym czasie przenieś do chłodniejszego miejsca (np. piwnicy). Ogórki kiszone w plasterkach powinny być gotowe do jedzenia po około 2 tygodniach, ale najlepszy smak osiągają po miesiącu.