Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-04-2018
Atrakcyjny torcik, w którym cukru jest tylko tyle co w serku waniliowym i arbuzie, a mimo to zniknął w mgnieniu oka.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 673
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458711
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1739
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 673
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458711
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1739
Składniki
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy całość na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy. Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy. Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt. Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia. Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy. Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy. Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.