Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-04-2018
Atrakcyjny torcik, w którym cukru jest tylko tyle co w serku waniliowym i arbuzie, a mimo to zniknął w mgnieniu oka.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy całość na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy. Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki. Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy. Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt. Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia. Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy. Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy. Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.