Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Naleśniki z farszem" w innej wersji
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 795
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5616
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9470
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 219
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 795
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5616
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9470
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 219
Składniki
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski. Całość dokładnie miksujemy, aby powstała jednolita i gładka masa. Powstałe ciasto wlewamy stopniowo łyżką na gorącą, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Naleśniki powinny być grubsze niż te tradycyjne. Z podanej porcji powinno ich wyjść ok. 6-7 sztuk. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.
MASA: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego margarynę, wsypujemy kakao, cukier oraz wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy, aby margaryna i cukry rozpuściły się (co jakiś czas mieszając). Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, a mleko będzie wrzało, wsypujemy powoli kleik ryżowy, energicznie mieszając zawartość garnka, aby nie powstały grudki. Kleik ryżowy gotujemy ok. 3 minuty, ciągle go mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia.
Na dużym talerzu kładziemy pierwszy naleśnik i wykładamy na niego porcję kleiku. Przykrywamy to drugim naleśnikiem i nakładamy kolejną porcję kleiku. Postępujemy tak do momentu wykorzystania wszystkich naleśników i kleiku. Ostatnia warstwa kończy się naleśnikiem, na którym cieniutko rozsmarowujemy odrobinę kleiku ryżowego i posypujemy go pokruszonymi orzechami włoskimi i herbatnikami. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, aby ostygł i zastygł.