Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba wszystkim znany jest ten pyszny włoski deser. Ja dzisiaj proponuję go w formie tortu. Zapewniam, że smakuje tak samo, a może i lepiej jak sam deser.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 146
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8554
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 368
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5228
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 146
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8554
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 368
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5228
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Składniki
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Dodać cukier. Ubijać. Dodać dwie łyżki letniej, przegotowanej wody, przed mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać je łopatką do masy jajecznej. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25-30 minut
Śmietankę, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii podgrzewać mieszając na gazie. Muszą być dosyć gorące ale nie można zagotować. Całość przelać do tej samej tortownicy w której piekł się biszkopt. Tortownicę należy wyłożyć podwójnie folią spożywczą. Po lekkim przestudzeniu dać do lodówki. Po 1-2 godzinach (należy sprawdzać) na wierzch panny cotta położyć biszkopt. Masa panny cotta nie może być płynna, ani zbyt zwarta. Chodzi o to aby biszkopt zespolił się z deserem w jedną całość, a jednocześnie nie "wsiąknął". Po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia, torcik odwrotnie przełożyć na paterę. Na wierzch panny cotta wyłożyć czarne porzeczki i polać je zastygającą galaretką. Znów dać do lodówki na godzinę.