Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny torcik śmietankowo-serowy na zimno, przyozdobiony brzoskwiniami i cytrynową galaretką. Odrobina maku w masie serowo-śmietanowej sprawia, że ciasto smakuje świetnie i wygląda atrakcyjnie. Spodoba się gościom i posmakuje na pewno.
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 209
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 209
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Składniki
Pieczemy biszkopt. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma okrągła o średnicy 20 cm. Do miski miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli, zaczynamy ubijać. Po minucie wsypujemy cukier w trzech partiach i ubijamy ok 10 minut, aż masa zbieleje, potroi objętość i napuszy się doskonale. Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę, następnie wtłaczamy ją delikatnie , aby nie zniszczyć struktury masy jajecznej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy, zdejmujemy wierzchnią, spieczoną warstwę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Przystępujemy do wykonania masy serowo-śmietanowej. Kremówka i ser mają być dobrze schłodzone. Do zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napuchnięcia. Ser,50 ml kremówki i połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do suchej miski nalewamy resztę kremówki i wsypujemy pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy kremówkę na gęstą masę. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy. Następnie rozpuszczamy dokładnie żelatynę w kąpieli wodnej, aby nie było grudek. Do rozgrzanej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-śmietanowej, dobrze mieszamy, następnie dodajemy drugą łyżkę masy, również mieszamy, Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej masy, łączymy wszystko krótko i wylewamy na biszkopt, który uprzednio wkładamy do formy z rantem wyłożonym papierem do pieczenia.
Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę do zastygnięcia. W tym czasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie, według instrukcji z opakowania. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na plasterki. Wierzch masy serowej przyozdabiamy brzoskwiniami, zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia. Torcik gotowy!